21 2019

Genç Girişimcilere Sunulan Teşvik ve Muafiyetler

Yeni iş fırsatları yaratmak ve özellikle yeni mezun işsizliğini azaltmak amacı ile genç girişimciler için devlet tarafından bazı teşvik ve muafiyetler sunulmaktadır.  Devletin girişimcilere sunduğu en büyük teşvik ve hibe desteği ise KOSGEB’in “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” olmaktadır.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı hizmet veren KOSGEB tarafından; Girişimcilik destekleri, KOBİ finansman destekleri, AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri, Laboratuvar Hizmetleri desteği ve İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri ve verilmektedir. Bu kredilere başvuru için aranan ilk şart ise KOSGEB’in birçok ilde ki 5 günlük “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” alarak KOSGEB’e başvuru yapmaları gerekmektedir.

12 Temmuz 2019 da Resmi gazetede yayınlanan bir karar ile ön lisans ya da lisans mezunu gençlerin köye dönüş yaparak eğitim aldıkları branşda girişimde bulunması amaçlanmaktadır. “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Karar” kapsamında İzmir, Düzce, Amasya ve Mardin de pilot uygulama yapılacak. Hibe desteği sadece Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanında ön lisans ya da lisans düzeyinde eğitim alan gençlere verilecek.

Bitkisel üretim, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, hayvansal üretim, yöresel tarım ürünleri ve su ürünleri üretimi konularındaki projelerin kabul edileceği destek programında verilecek hibe desteği ise proje bütçesine göre belirlenecek olup üst limit 100 bin TL olarak açıklanmıştır.

Genç Girişimci Muafiyetleri

Genç girişimciler için devlet tarafından verilen muafiyetlere baktığımızda “Vergi muafiyeti” ve “Bağkur desteği” ile gençlere büyük bir destek sağlandığını söyleyebiliriz.

29 Yaş Altı Vergi Muafiyeti İle Sağlanan Destek Nedir?

29 yaş altı vergi muafiyeti kanunu” ile yeni işyeri açan 29 yaş altı gençlere, toplamda 3 yıl boyunca gelir vergisi matrahındaki 75 Bin TL’lik kısmı vergiden muaf tutarak girişimci gençlere önemli bir destek sağlamaktadır. 

29 yaş altı vergi muafiyeti kanunundan yararlanma şartları:

ü  29 Yaşını doldurmamış olmak

ü  İlk defa şirket kuruyor olmak (Limited şirketler ve Anonim şirketler bu kapsam dışıdır)

ü  Adi şirketlerde şirket ortaklarının hepsinin yukarıdaki koşulları taşıyor olması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartları taşıyan genç girişimcilerin yapması gereken ilk iş ise işletmenizin bağlı bulunduğu vergi dairesine giderek tam mükellef olarak açılış işlemlerini başlatmanız olacaktır. Bu aşamada Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ’den destek alabilirsiniz.

Burada önemli bir hatırlatma yapmak gerekli. Çünkü  “29 yaş altı vergi muafiyeti kanunu”  ile girişimci gençlere sağlanan muafiyetin süresi 3 yıl olsa da 29 yaşınızı doldurduğunuz an bu destekten yararlanma hakkınız sona ermektedir.

Genç Girişimcilere Bağkur Desteği

18 Mayıs 2018 de Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Haziran 2018’den itibaren yürürlüğe giren kanun ile 18- 29 yaş arası genç girişimcilerin 1 yıllık Bağkur prim borcu hazine tarafından karşılanacak.  Genç girişimciler için önemli bir destek sunan bu kanundan faydalanabilmek için bazı koşullar bulunuyor.

Bağkur Prim Borcu Desteğinden Yararlanma Şartları:

ü  18 yaşını doldurmuş – 29 yaşını doldurmamış olmak

ü  İlk defa şirket kuruyor olmak (Limited şirketler ve Anonim şirketler bu kapsam dışıdır)

ü  İlk defa sigortalı olmak

ü  Adi şirketlerde şirket ortaklarından sadece bir kişi için Bağkur desteği verilmektedir.

Bu koşulları taşıyan 18- 29 yaş arası genç girişimciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir desteği ile şahıs şirket ya da adi şirket kuruluş işlemlerini tamamladıktan sonra SGK’ya giderek Bağkur kaydı yaptırarak Bağkur Prim Borcu Desteğinden yararlanabilirler.

Yorum Yap


Gelen Yorumlar