21 2019

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Nedir?

KOSGEB ‘in geri ödemesiz ya da faizsiz geri ödemeli olarak uzun yıllardır devam eden  “Girişimcilik Destek Programı”  2018 yılsonu itibariyle sonlandırılarak yeni bir hibe destek programı başlatıldı. Şu anda KOSGEB tarafından yürütülen  Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” kapsamında girişimciler 2 kategoriye ayrıldı. Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği olarak 2 ayrı programda destek sunan KOSGEB, Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için 5 Bin TL, Sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için ise 10 Bin TL geri ödemesiz Kuruluş desteği sağlamaktadır.

Son 1 yıl içerisinde kurulmuş işletmelere ve İŞGEM'de/TEKMER’de yer alan işletmelere sağlanan KOSGEB’in Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’ndan yararlanabilmek için istenen ön koşul ise KOSGEB’İn ücretsiz Girişimcilik eğitiminin tamamlanmasıdır.  

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İçin Başvuru Koşulları

Proje bazlı olarak kullandırılan KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’na başvuru için bazı ön koşullar aranmaktadır.

ü  KOSGEB’in ücretsiz verdiği Girişimcilik eğitiminin tamamlanması

ü  Başvuruda bulunulan işletmenin son 1 yıl içerisinde kurulmuş olması

ü  Başvuru yapan girişimcinin, başvuruda bulunulan işletmedeki kurucu ortak payının % 50 ve üstünde olması

ü  Başvuru yapan girişimcinin daha önce bu destekten yararlanmamış olması gerekmektedir.

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İşleyişi

Tüm bu ön koşulları taşıyan girişimcilerin KOSGEB’ e gidip Geleneksel Girişimci Programına ya da İleri Girişimci Programına kayıt olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. KOSGEB tarafından değerlendirilen başvuru neticesinde başvurunun ilgili programa kabul edilmesi halinde taahhüt imzalanarak 2 yıl süre ile bu destek programından faydalanması sağlanacaktır. KOSGEB yapılan başvuruyu kabul reddetme ya da revize isteme hakkına sahiptir.

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İçerisinde Verilen Destekler

Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği kapsamında verilen desteklere baktığımızda Kuruluş desteği olarak, Şahıs ve adi şirketler için 5 Bin TL, Limited ve Anonim şirketler için ise 10 Bin TL geri ödemesiz hibe desteği verilmektedir. Kuruluş desteği dışında prim gün sayısına göre yıllık 20 Bin TL’ye varan Performans desteği verilmektedir. Başvuruda bulunan girişimcinin; Engelli, kadın, genç, gazi veya şehit yakını olması halinde Performans desteği 5 Bin TL fazla olacaktır.

Geleneksel Girişimci Desteği içerisinde sadece kuruluş desteği ve performans desteği yer almaktadır. İleri Girişimci Programında ise bunlara ek destekler bulunmaktadır. 300 Bin TL’ye varan Makine Teçhizat ve Yazılım Desteği ve 10 Bin TL Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği de verilen İleri Girişimci Programında, yerli malı belgesi sunulması halinde Makine Teçhizat ve Yazılım Desteği  % 15 artmaktadır.

Girişimcilere, küçük esnafa ve KOBİ’lere, KOSGEB tarafından sunulan çeşitli destek programları mevcuttur. Bu programların koşulları ve işleyişi hakkında detaylı bilgilere KOSGEB web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap


Gelen Yorumlar